Waarom een betaalde virusscanner nemen?
Wij krijgen steeds vaker de vraag of een gratis virusscanner voldoende is. Met dit artikel willen we over deze vraag meer duidelijkheid geven.
Zou je advies willen over welke virusscanner bij uw systeem past? Neem dan direct contact met ons op.

Verschil tussen gratis en betaalde virusscanners

Functies Gratis Virusscanner Betaalde Virusscanner
Virussen, spyware en andere malware worden geblokkeerd V V
Elk uur beschikken over de nieuwe updates X V
Real-time bescherming (bestandscontrole en bedragscontrole)   V
anti-rookit, anti-spyware, surfbeveiliging, phishing-filter / anti-spam, een ingebouwde firewall en dergelijke. X V
Helpdesk Support X V
Phishing (telebankier bescherming) X V
Back-up mogelijkheden X V
Meldingen in beeld van de virusscanner die probeert u steeds weer naar de betaalde versie te “lokken” V X


Bescherming en detectie

Het belangrijkste verschil is de detectie, en dit heeft dan voornamelijk te maken de beschikbaarheid van updates.
Bij de gratis virusscanners kan er bijvoorbeeld maar één automatische update per dag zijn waarbij er bij de betaalde versie elk uur automatisch een update zal worden geïnstalleerd.

Dit verschil heeft natuurlijk wel degelijk invloed op de bescherming die het product biedt, want zodra er nog geen handtekeningen (signatures) voor nieuwe malware beschikbaar zijn is er ook geen detectie en bescherming.

Een ander belangrijk verschil is de real-time bescherming en dan vooral de gebruikte technologieën naast het detecteren op basis van handtekeningen (signatures), de belangrijkste en bekendste aanvullende detectie methoden zijn dan ook, “gedragscontrole (behaviour blocking)” , “bestandscontrole (file guard)” en “heuristiek”.

Dit soort aanvullende beschermings-methoden kunnen dus ontbreken in de gratis virusscanners.

Functionaliteiten

Gratis virusscanners zijn bijvoorbeeld ook niet uitgerust met extra functionaliteiten die de betaalde versie wel bieden, hierbij moet u denken aan functionaliteiten zoals; “anti-rookit”, “anti-spyware”, “surfbeveiliging”, “phishing-filter / anti-spam”, een ingebouwde firewall en dergelijke.

De gratis beschikbaar gestelde virusscanners zijn dus als het ware eigenlijk een uitgeklede variant, hierbij speelt de ‘fremium’ strategie een belangrijke rol, wat is ontstaan uit ‘Freeware’ en ‘Premium’ wat als commercieel doel heeft om gebruikers van het gratis te gebruiken product over te halen het betaalde product te gaan gebruiken die meer functies heeft.

Ondersteuning en gebruik

Het gebruik van gratis virusscanners is in de meeste gevallen alleen toegestaan voor particulier gebruik en niet voor commercieel gebruik, hiervoor dient u gebruik te maken van de betaalde versies.
Bij de gratis versies zult u ook niet terug kunnen vallen op de helpdesk (support) van het product bij problemen, en dient u dit zelf op te lossen.

Bron: antimalwaresoftware.nl